Протонамесник Бранко Чолић – БЕСОМУЧНОСТ

Родио сам се,растао, јачао, постајао свестан себе и свега око себе. Где сад, морам бити део нечега, морам имати смисао постојања. Прикључи нам се и бићеш срећан! Само са нама ћеш бити успешан! Приклони нам се и уживаћеш! Ево нашег вође, ово је наша наука, ово је наша филозофија: „живиш да би уживао“, „живи брзо и буди леп леш“, „узми све што ти живот пружа“, „боље да се кајеш што јеси него што ниси“, „хедонизам ће спасти свет“, „све су то варијетети људске природе“, „немој то да држиш у себи, издувај се и биће ти лакше“ , „ти си господар свога тела“, „не могу толико да сагрешим колико Бог може да опрости“….Лице се променио, сав се измењујем и сад не могу да се препознам. Године пролазе, живот пролази и све је тама. Мисли су тама, осећања су тама, речи су тама, дела су тама и прљавштина која се не може опрати. Ко у тој тами и прљавштини може да живи? Чије је то природно станиште? Само онога који је запосео оне бесомучнике, онога који је завапио „…Шта хоћеш од нас, Исусе, Сине Божији? Зар си дошао пре времена да нас мучиш?..“(Мт.8,28-34) и кога је Христос отерао у крдо свиња.

„Све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме“, каже Свети Апостол Павле (1. Кор. 6,12). Помисли, осећања, речи и дела помраче вид и заглуше слух или их изоштре, стврдну срце или га омекшају, помраче разум или га просветле, све зависи од тога ко је у бити човека. Ђаво нема власти ни да уђе у свиње а камоли у човека, али ако човек себе припреми за станиште њему он ће лако ући и настанити се. Развалиће темеље, полупати прозоре, одвалити врата, урушити кров, целог човека претворити у рушевину и буњиште од кога ће сви бежати. Али, један је човекољубац Христос који се не гнуша човека, какав год он био, само да човек завапи: „Господе, спаси ме! (Мт. 14,30).

„Озбиљно дело је човек. Озбиљно је дело Божије. Није се Бог шалио када је створио човека. Пази како живиш! Ти живиш на земљи само за вечни живот. Зато је Господ дошао, да нам да вечну Истину, вечну Правду, Вечни Живот.“ (Преподобни Јустин Ћелијски).

(Лист „Напред“, 24.10.2013.)

Advertisements

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s