Протојереј Александар Шаргунов – Организовано зло (одговор на питање)

Сваки дан средства јавног информисања доносе саопштења, једно страшније од другог. Више него симболична је опсада храма Рођења Христовог у Витлејему. Они пуцају у једну од главних хришћанских светиња као што су бољшевици пуцали у Кремљ и рушили руске храмове.

Јасно је да свет лежи у злу после отпадања од Бога. Многи моји познаници говоре да је тако одувек било. Међутим, ја осећам да се у наше време појавило нешто ново. Али шта заправо? Покушавам да схватим духовни смисао ових промена видећи нарастање зла, али не могу да им одредим право име.

            А.В. Гладкова, Москва

Одговор:

Ваше мишљење да зло нараста је потпуно тачно. Сагласно Светом Писму, пре него што наступи крај света – „последња жетва“, треба да сазри и кукољ, а не само пшеница.

Никада још човечанство по дубини и размерама зла није знало за такве ужасе као што је то било у двадесетом веку. Но, организовање лагера – Гулага и Аушвица, судећи по ономе што видимо данас је само увод у данашње и сутрашње зло.

Никада још зло није било тако очигледно и никада реакција на њега није била тако слаба. Много пута смо говорили о томе да је зло данас постало отворено, иступа не прикривајући се ничим,  као што је обично чинило. Вероватно због тога што је постало свесно своје снаге. И друго, што је још страшније – то је одсуство противљења злу, својеврсна СИДА – синдром стечене имунодефицијенције, када организам (у овом случају: друштвени и чак црквени) нема снаге да се супростави ни најмањој инфекцији. Треће, зло постаје, као никада пре, организовано и то у светским размерема. У том смислу су комунизам и фашизам били само проба. Најновија техничка достигнућа омогућавају да у једном трену свака лаж и непристојност могу ући у све домове и тако поразити читаво човечанство. При том, организовано зло има у својим рукама таква моћна средства да може „очистити“ читаве земље, ако се исте појаве као препреке на његовом путу, као што је то недавно био случај са Србијом.

Поред тога, нарочито после приказивања на CNN – рушења руског парламента 1993. године, рата у Персијском заливу, бомбардовања Србије и организованих терористичких атака на Америку – данас многи говоре да је савремена електронска техника довела до тога да ми више не разликујемо масовно ракетно уништавање људи од компјутерских видео игара! И само онда када нека нова страшна свирепост шокира, масе гледалаца се стресају и неки од њих мењају ТВ канал.

Ко још сумња у то да је организовано зло јавни доказ близине присуства онога који све ово организује, човека безакоња.

Може се видети да се за време Стаљинове диктатуре извршило уништење дела народа, а последњих година код нас се врши уништавање читавог народа. Но, најстрашније није у томе. Ново је то што је зло управљено главним делом на уништавање личности. Приближава се век гомиле, а све што је у том погледу било раније само су праузори. И зло ће гурнути своје вође у свеопште рушење. У масовној свести већ је унедрено оно што мора одређивати личност човека – бити као сви.

Бити као сви, као цело човечанство – то је највеће човеково достојанство када је реч о добру и правди – о томе што на самом делу одређује личност човека. Човек је онолико човек, колико живи по добру и правди. И на крају крајева по благодати Христовој. Бити као сви у хришћанству значи бити са Црквом и са Христом.

Овде се врши ђавоља подвала. После комунистичке чопоративности наступила је друга епоха – чопоративност свеопштег греха, тј. учествовање свих у греху. Богом дани живот замењује се компјутерима и видео играма. Људи могу бити и вештачки саговорници којима није потребна жива реч.

Ова нова општа атмосфера може постати јачом од стида, савести и Бога. Сваки грех брише црте јединствености и непоновљивости човека. И тамо где се масовном свешћу живот без Бога, без стида и без савести прихвата као норма, врши се уништавање личности. Све ово се врши под видом „слободе индивидуума“, но довољно је само погледати на моду да би се схватило да се све чини као по команди: сви треба да буду са голим стомацима и истетовирани. И најглавније, сви морају бити „слободне личности“ за које не постоје никакве моралне и религиозне забране. Причали су ми да НТВ у време школског распуста приказује програм под називом „То раде сви“. Молим за извињење што о томе морам да говорим; било је приказано оно од чега су се згрозили многи гледаоци: детаљно приказивање различитих полних изопачености са свим натуралистичким подробностима.

„Деветогодишње порно звезде“, „Сексом се треба занимати од осме године“ – такви су код њих наслови у новинама. Какве монструме они хоће да одгаје? Вампире који ће једни другима крв пити и клонирати се. Изгубљени су  сви оријентири.

Уистину, силеџије су страшније од разрушитеља. Могу бити разне форме геноцида. Сада све чине да униште радост рађања деце. Нико више не говори да је дете – срећа. Нема више култа детета. Све се чини као да деца и њихови проблеми уопште не постоје. Постоје само дванаестогодишње проститутке. Развраћивање деце је најдубљи демонизам; ђаво нема већег циља од развраћивања и погубљивања чистих душа. Као што су за време Стаљинове диктатуре у лагере упућивана деца „народних непријатеља“, тако, сада потенцијални осветници хоће да сву децу претворе у духовне самртинике, да не би могао нико да устане за руски народ.

Како се борити против овог растварања у сумпорној киселини? Треба бити личност. „Просечан човек“ у овој атмосфери не може да преживи. Личност је само онај који је у заједници са Христом, ко је у Његовој љубави и у Његовој благодати. Наступа време нових жалости (невоља) и нове верности Богу. „Не бој се, мало стадо“, Господ не губи власт никада. За Бога нема ничег немогућег, само када би ми били са Њим.

Протојереј Александар Шаргунов

„Руски Дом“, број 7/2002. год.

ПревеоНебојшаЋосовић

http://www.pravoslavlje.rs/broj/901/tekst/organizovano-zlo/

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s